Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kérem, tanulmányozzák át...
  2007-02-02 21:05:37, péntek
 
   
  "Kérem, tanulmányozzák át a döntést és az abban foglaltak szem előtt tartásával alakítsák ki a rendőrség stratégiáját és lépéseit a mai napon és az elkövetkező időkben."

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/doc/NovakEIIfokuveg070129.pdf


Tc.
Dr. Lomnici Zoltán
Az OIT elnöke,
Dr. Gatter László
A Fővárosi Bíróság elnöke,
Dr. Frech Ágnes
A Fővárosi Bíróság Büntető Kollégium
Vezetője

NYILT LEVÉL!
Budapest, 2007. február 2.

Tisztelt Elnök Urak! Tisztelt Kollégiumvezető Asszony!

A budapesti szeptemberi és októberi rendőri brutalitásokkal és önkéntes letartóztatásokkal összefüggésben sokak bizalma megingott az igazságszolgáltatásban.

Egyes elsőfokú bírák olyan magatartások miatt állapítottak meg szabálysértési illetve büntetőjogi felelősséget, amelyek a hatályos magyar jog alapján nem minősülnek - és az Emberi Jogok Európai Egyezménye valamint Alkotmányunk alapján nem is minősülhetnek - büntetendőnek, sem bűncselekmény sem szabálysértés formájában.

Az igazságszolgáltatás tekintélyét, a bírói függetlenségbe vetett bizalmat az a két fellebbviteli büntető-tanács állította - legalább részben - helyre, amely másodfokon felmentette a jogellenesen elítélteket, illetve a szabálysértési eljárásokat megszüntető határozatokat hozott. Megjegyzem, hogy ezek a határozatok, legalábbis az általam ismertek olyan magas szakmai színvonalon állanak, hogy Európa bármely jogi karán tananyagként oktathatók, s a magam részéről szemináriumaimon az ELTE Jogi Karán az oktatás részévé is teszem őket. E döntések tükrözik az eljáró bírák összehasonlító büntetőjogi, magasszintű alkotmányjogi és emberi jogi ismereteit s teljes összhangban állanak mind a Strassbourgi Emberi Jogi Bíróság jogértelmezésével mind a Magyar Alkotmánybíróság iránymutatásaival a gyülekezési jog és azzal határos emberi jogok területén.

Hasonlóképpen összhangban állanak a nemzetközi emberi jogi normákkal azok a döntések, amelyeket e két büntetőtanács a szeptemberi és októberi ismert budapesti eseményekkel összefüggő e l ő z e t e s l e t a r t ó z t a t á s o k vonatkozásában hozott. Ismeretes, hogy másodfokon a közel kétszáz elsőfokon elrendelt letartóztatás mintegy 80%-a megszűntetésre került, figyelemmel arra, hogy elrendelésük jogellenes illetve indokolatlan volt.

Az ügyekben eljáró két büntetőtanács összesen hat bírája - minden hozzáértő számára világos módon - kizárólag az Alkotmánynak, a jogszabályoknak és a bírói esküjüknek rendelték alá magukat és semmilyen befolyásnak nem engedtek.

Meglepő volt számomra, hogy amikor e bírák ellen egyes média fórumok "össztüzet" indítottak, a bírósági vezetés nem állt ki azonnal és maradéktalanul a bírói függetlenség mellett. Azt azonban legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy az említett bírók elleni támadás "pozitiv fogadtatásra talál" s a Fővárosi Bíróság a két tanács tagjait - mondvacsinált ürüggyel - más ügycsoportba helyezi, s a gyülekezési joggal összefüggő "delikát ügyeket" más büntetőtanácsok elé utalja a jövőben.

Értesülésem igen megbízható forrásból származik, amelyet természetesen nem fogok megjelölni, mivel senkit nem kívánok egzisztenciális bizonytalanságba sodorni. Annyit azonban szeretnék közölni, mégpedig becsületszavamat adva, hogy nem bíró keresett meg az üggyel összefüggésben.

Én az érintett hat bíró közül háromnak a nevét sem tudom, a számomra ismert nevű három bíró közül viszont eggyel sem találkoztam soha életemben, ha szembetalálkoznánk az utcán, nem ismerném meg egyikőjüket sem. Következésképpen szeretném, ha nem érne egyetlen bírót sem retorzió az információ "kiszivárogtatása miatt".

Ismereteim szerint a bírósági vezetés az érintett bírókat nem "elbocsátani" kívánja, hiszen ez egy alkotmányos jogállamban nem kivitelezhető. A terv az, hogy "átszervezésre" hivatkozva, mondvacsinált, technikai-bürokratikus indokok alapján szándékoznak a két tanács tagjait más ügykörre "átcsoportosítani" s egyidejűleg e "delikát" ügycsoportot más bírák "kezére adni".
Amennyiben ez a terv megvalósul, Magyarországon véget ér a bírói függetlenség, s vele együtt a jogállamiság és a demokrácia is. Az üzenet ugyanis nem más: ha egy bíró politikai vagy egyéb - nem jogi - szempontból "kedvezőtlen" döntést hoz, akkor bosszút állnak rajta, s további működését lehetetlenné teszik. Ez katasztrofális helyzet lenne. Ezért kellett megszólalnom s a bizalmasan kapott információt megosztanom Önökkel valamint a nyilvánossággal. Olyan ez, mintha azt a hírt kapnám, bizonyítékokkal alátámasztva, hogy egy közintézmény ellen terrortámadás készül: a megelőző intézkedések ELKERÜLHETETLENEK, a hallgatás súlyos, megbocsáthatatlan bűn lenne. Meggyőződésem, hogy ilyen helyzetben a veszéllyel potenciálisan érintett személyeket sem kell megkérdezni arról, hogy egyetértenek-e az információ feltárásával, a megelőző intézkedésekkel. E logika alapján nem "egyeztettem" e lépésemet az érintett bírákkal, nem kerestem meg őket, nem kértem ki a véleményüket. Ezért ezúton kérek bocsánatot Tőlük. Elmozdításuk, "hatástalanításuk" nem tekinthető személyes ügynek: ez a magyar jogállamiság és az egész magyar demokrácia szempontjából kiemelkedő jelentőségű ügy.

Minderre figyelemmel arra kérem Elnök Urakat és Kollégiumvezető Asszonyt, hogy válaszlevelükben tájékoztassák a nyilvánosságot a következőről:
Megalapozott-e az a hír, miszerint a levelemben említett két Fővárosi Bíróság-i fellebbviteli tanácsot "átszervezik"? Akár az "átszervezés" következtében, akár bármilyen más indokkal elképzelhető-e, hogy a gyülekezési joggal, az "utcai zavargásokkal" kapcsolatos szabálysértési ügyeket a jövőben más összetételű tanácsok, más bírák tárgyalják majd? Más megfogalmazásban: azok a bírák és az a két tanács, akikről levelemben említést tettem változatlan ügykörben fognak -e ítélkezni a jövőben?

Egyidejűleg szeretném felhívni Elnök Urak és Kollégiumvezető asszony figyelmét: bármiféle átszervezés is szükséges a Fővárosi Bíróságon, a bírói függetlenségbe vetett bizalom megőrzése érdekében - meggyőződésem szerint - el kell kerülni, hogy az érintett és említett két büntetőtanács által tárgyalt ügyekben illetve a tanácsok összetételében változás legyen. Ez utóbbi ugyanis a legmesszebbmenő és legrosszabb következtetésekre adna alkalmat.

Megtisztelő válaszukat az ügy sürgősségére és kiemelkedő fontosságára tekintettel elektronikus levélben várom: (...)

Tisztelettel és köszönettel

Dr. Morvai Krisztina jogász
Egyetemi docens
Az október 23-i budapesti erőszakos eseményeket
Vizsgáló civil jogász-bizottság társelnöke
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: bizonytalanságba, válaszlevelükben, következésképpen, szemináriumaimon, hatástalanításuk, alkotmánybíróság, átcsoportosítani, megfogalmazásban, kiszivárogtatása, becsületszavamat, kollégiumvezető, novakeiifokuveg, legmesszebbmenő, jogszabályoknak, büntetőtanácsok, egzisztenciális, brutalitásokkal, bizonyítékokkal, nyilvánossággal, intézkedésekkel, szabálysértési, függetlenségbe, nyilvánosságot, vonatkozásában, összefüggésben, megszűntetésre, katasztrofális, magyarországon, nemzetihirhalo, tanulmányozzák, összehasonlító, összetételében, maradéktalanul, tájékoztassák, potenciálisan, természetesen, abban foglaltak, rendőrség stratégiáját, elkövetkező időkben, budapesti szeptemberi, hatályos magyar, bírói függetlenségbe, jogellenesen elítélteket, szabálysértési eljárásokat, általam ismertek, magam részéről, oktatás részévé, eljáró bírák, nemzetközi emberi, közel kétszáz, ügyekben eljáró, bírói esküjüknek, Lomnici Zoltán, Gatter László, Fővárosi Bíróság, Frech Ágnes, Fővárosi Bíróság Büntető Kollégium, NYILT LEVÉL, Tisztelt Elnök Urak, Tisztelt Kollégiumvezető Asszony, Emberi Jogok Európai Egyezménye, ELTE Jogi Karán, Strassbourgi Emberi Jogi Bíróság, Magyar Alkotmánybíróság, Elnök Urakat, Kollégiumvezető Asszonyt, Fővárosi Bíróság-i, Elnök Urak, Fővárosi Bíróságon, Morvai Krisztina,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagyon különös  Szép napot kívánok  Szívem  Png kislány  Fekete-erdő desszert  Png csokor  Nem tudhatod  képre írva  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Makszim Gorkij gondolata  Hiányzik  Egy hatékony szolga  Alázat  Albert Einstein gondolata  Mai harmónia kártyám  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Kövesd a cowboyt!  George Gordon Lord Byron: Inez...  Lóhere  Mindig jusson idő nevetni  Németh László tollából  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy bizonyos határt  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Alázat  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Kerüld el az evangélium örömén...  Őrizkednünk kell...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Popper Péter szavai  A sors  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Albert Einsteinről  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Szép álmokat!  Png fotel  Facebookon kaptam Krisztinától  Png fotel  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Kellemes délutánt kívánok  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A másik dolog,  Akarat  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  képre írva  Png csokor  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Mindig jusson idő nevetni  Png csokor  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Egy maradéktalanul uralt világ  Szabolcska Mihály – Ákác...  Bertolt Brecht -től idézet  Ne kapaszkodj magasabbra,  Lóhere 
Bejegyzés Címkék
abban foglaltak, rendőrség stratégiáját, elkövetkező időkben, budapesti szeptemberi, hatályos magyar, bírói függetlenségbe, jogellenesen elítélteket, szabálysértési eljárásokat, általam ismertek, magam részéről, oktatás részévé, eljáró bírák, nemzetközi emberi, közel kétszáz, ügyekben eljáró, bírói esküjüknek, bírósági vezetés, bírói függetlenség, említett bírók, gyülekezési joggal, üggyel összefüggésben, számomra ismert, érintett bírókat, alkotmányos jogállamban, terv megvalósul, üzenet ugyanis, bíró politikai, bizalmasan kapott, hírt kapnám, közintézmény ellen, megelőző intézkedések, hallgatás súlyos, veszéllyel potenciálisan, információ feltárásával, megelőző intézkedésekkel, érintett bírákkal, magyar jogállamiság, egész magyar, levelemben említett, tanácsok összetételében, október 23-i, bizonytalanságba, válaszlevelükben, következésképpen, szemináriumaimon, hatástalanításuk, alkotmánybíróság, átcsoportosítani, megfogalmazásban, kiszivárogtatása, becsületszavamat, kollégiumvezető, novakeiifokuveg, legmesszebbmenő, jogszabályoknak, büntetőtanácsok, egzisztenciális, brutalitásokkal, bizonyítékokkal, nyilvánossággal, intézkedésekkel, szabálysértési, függetlenségbe, nyilvánosságot, vonatkozásában, összefüggésben, megszűntetésre, katasztrofális, magyarországon, nemzetihirhalo, tanulmányozzák, összehasonlító, összetételében, maradéktalanul, tájékoztassák, potenciálisan, természetesen, büntetőtanács, zavargásokkal, következtében, meggyőződésem, fellebbviteli, mondvacsinált, minősülhetnek, letartóztatás, bűncselekmény, büntetendőnek, terrortámadás, kivitelezhető, alkotmányjogi, átszervezésre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 662
  • e Hét: 6170
  • e Hónap: 14774
  • e Év: 50715
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.